Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Zinkwerken

Zinkwerken zoals zinken daken waren vroeger enorm populair en komen langzaam weer terug. Logisch ook met de vele voordelen die een zinken dak met zich meebrengt. Je kiest voor een zinken dak het beste voor een specialist gespecialiseerd in zinkwerken. Wat de voordelen zijn van deze zinkwerken en welke mogelijkheden er zijn lees je verder in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor – en nadelen zinken dak 
Gemiddelde prijs zinkwerken
Mogelijkheden bij een zinken dak 
Aandachtspunten

 

Wat is een zinken dak?

Zink is een type metaal dat erg duurzaam en flexibel is. Wanneer je werkt met zink zijn er door deze flexibiliteit verschillende vormen en uitvoeringen mogelijk. Zink is een lange tijd naar de achtergrond verdwenen maar is weer bezig met een opmars. Mocht je graag een zinken dak willen, schakel dan altijd een erkend vakman in die gespecialiseerd is zinkwerken. Start je aanvraag hier. 

Voor – en nadelen zinken dak

Wanneer je besluit een dakrenovatie uit te voeren of een nieuwbouwproject te starten wil je kiezen voor de juiste dakbedekking. Zink is daarmee een goede optie maar om een juiste keuze te maken hebben we de voor -en nadelen op een rijtje gezet voor je:

Voordelen

 • Duurzaam: als je een dak wil dat lang mee gaat is een zinken dak enorm aan te raden. Een dakbedekking van zink kan tot wel 125 jaar meegaan. Voorlopig hoef je geen nieuwe dakinvestering meer te doen dus.
 • Flexibel en plooibaar: een zinken dak is makkelijk te bewerken aangezien zink zo flexibel en plooibaar is.
 • Ruime constructiemogelijkheden: doordat zink zo flexibel is het toepasbaar op alle type daken. Van ronde daken tot steil hellende of platte daken. Dit geeft een grote vrijheid in de architecturale mogelijkheden.
 • Onderhoudsvriendelijk: er behoeft weinig tot geen onderhoud aan een zinken dak. Daarnaast is zinken dakbedekking geschikt voor rukwinden en stormen.
 • Natuurlijk materiaal: naast de lange levensduur van zink is het ook nog eens 100% recyclebaar. Zink is daarmee een milieuvriendelijke keuze.

 

Nadelen

 • Hogere prijs: zink is een van de duurdere dakbedekkingen. Dakbedekkingen als dakpannen, dakpanelen of kunstleien zijn een goedkoper alternatief.
 • Gevoelig materiaal: zink is gevoeliger materiaal. Bij een zware hagelbui is het mogelijk dat er kleine deukjes ontstaan.
 • Moeilijkere plaatsing: er komt een moeilijkere techniek kijken bij het plaatsen van een zinken dakbedekking. Je doet er dan ook goed aan om dit niet zelf uit te voeren maar om een erkend specialist in te schakelen.
 • Lastig isoleren: zink is niet geluidsisolerend en moeilijk te isoleren. Bij de isolatie van een zinken dakbedekking is het raadzaam om een goede thermische isolatie te nemen naast een sterke geluidisolatie.

TIP: benieuwd naar de voor-en nadelen in jouw situatie? Vraag dan een offerte aan bij een dakdekker gespecialiseerd in zinkwerken. Start je aanvraag hier. 

Gemiddelde prijs zinkwerken

De gemiddelde prijs voor zinkwerken zoals een zinken dakbedekking hangt af van een aantal factoren (oppervlakte van je dak, afwerking, gewenste uitvoering,…). Om een globaal beeld te krijgen van de totale kosten hanteren we een richtprijs van 65 à 110 euro per m², inclusief btw en plaatsing.

Let op: dit is een richtprijs. Wil je gericht prijzen vergelijken? Ontvang dan meerdere offertes van dakwerkers die gespecialiseerd zijn in zinkwerken actief in jouw regio. Start hier je aanvraag. 

 

Mogelijkheden zinken dak

Een voordeel van een zinken dak is de vele mogelijkheden ervan. Er zijn verschillende uitvoeringen om je dak te bedekken met zink. Denk bijvoorbeeld aan de meest voorkomende soort, zinken panelen met een staande rand. Deze hebben de vorm van verschillende banen waarbij een staande rand de baan afsluit.

Ook kiezen specialisten in zinkwerken vaak voor zinken leien. Deze zijn vooral uitstekend om moeilijkere dakvormen zoals torentjes en dakkapellen mee af te werken. Zinken leien hebben de vorm van een vierkant of ruit en kunnen diagonaal, horizontaal of verticaal geplaatst worden. Een vakman gespecialiseerd in dak- en zinkwerken kan met je meekijken wat het beste is in jouw situatie.

Waar moet ik opletten bij een zinken dak?

 • Omdat zink een natuurlijk materiaal is, kan dit materiaal uitzetten en weer krimpen. Dit betekent dat er uitzetnaden nodig zijn wanneer je zink als dakbedekking gaat monteren.
 • Het kan voorkomen dat zink metaaldeeltjes afgeeft. Deze deeltjes kunnen in het regenwater terecht komen en vervolgens in het oppervlaktewater. De schadelijkheid van deze deeltjes is nog niet bewezen maar om het zekere voor het onzekere te nemen is het slim om een filtersysteem te nemen. Zo houdt je het metaal tegen.
 • Vroeger moest een zinken dak altijd verlucht worden aan de onderkant. Dit gebeurde door middel van ventilatieopeningen. Dit is gelukkig niet meer van deze tijd.

 

TIP: om eventuele hoge kosten te voorkomen raden wij aan om altijd eerst meerdere offertes te vergelijken voor je besluit om een zinken dak te laten plaatsen. Wil je graag in contact komen met verschillende professionals die gespecialiseerd zijn in zinkwerken uit je omgeving? Maak dan gebruik van de onderstaande offertedienst en ontvang vrijblijvend advies.

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers