Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Kunststof daken

Heb jij een plat of licht hellend dak? Dan kan een kunststof dakbedekking zoals PVC ideaal zijn voor jou! Kunststof daken zijn vanwege de goedkope prijzen en milieuvriendelijkheid een goed alternatief voor bitumen. Lees in dit artikel meer over de soorten, de kosten en de voordelen van kunststof daken. Direct een offerte op maat?

 

Ga snel naar:
PVC voor kunststof daken 
Voor- en nadelen van kunststof daken
Andere vormen van kunststof daken
Gemiddelde kosten
Offertes aanvragen 

PVC voor kunststof daken

PVC is de meest gebruikte vorm van kunststof dakbedekking. PVC zal dan ook centraal staan. Wil je informatie over andere soorten kunststof daken? Dan kan je verder in dit artikel lezen over andere vormen van kunststof dakbedekking.

PVC

PVC (Poly Vinyl Chloride) is een vorm van een kunststof dakbedekking en wordt verre weg het meest gebruikt voor kunststof daken. Vooral bij platte of licht hellende daken is dit materiaal ideaal.

PVC heb je in de vorm van een folie en in de vorm van dakplaten. Wanneer je PVC folie laat aanbrengen is het handig om te weten dat het goede resistentie biedt tegen chemicaliën, maar niet goed kan tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen. Om die reden mag PVC kunststof dakbedekking nooit direct op een onderlaag van organische middelen worden geplaatst. Er dient dan altijd een scheidingslaag tussen te zitten.

Aangezien PVC dakbedekking thermoplastisch is, wordt het materiaal soepel en zacht bij verhitting. Mocht de temperatuur in Nederland dus iets schommelen dan kan een kunststof dak door zijn flexibiliteit goed mee schommelen door middel van uitzetten en inkrimpen.

De gemiddelde levensduur van PVC dakbedekking is tussen de 15 à 40 jaar. Dit is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het onderhoud.

 

PVC dakplaten

Naast PVC in de vorm van folie heb je ook nog PVC dakplaten. Deze lichtdoorlatende golfplaten zijn vaak hard van materiaal. Ze worden vooral gebruikt voor carports, veranda’s, serres en loodsen.

 

TIP: wij raden aan om voor het plaatsen van een kunststof dak eerst contact op te nemen met een specialist. Deze kan met je mee kijken naar jouw wensen en mogelijkheden. Vind een vakman bij jou in de buurt. Start hier de aanvraag.

Voor- en nadelen van kunststof daken

Wanneer je van plan bent om een kunststof dakbedekking te nemen is het wel zo fijn om een goede afweging te kunnen maken. Aangezien PVC dakbedekking de meest toegepaste vorm van kunststof daken is hebben we hiervan de voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet:

Voordelen

 • Zeer onderhoudsvriendelijk
 • Relatief goedkoop
 • Waterdicht materiaal
 • Moderne uitstraling
 • Sterk maar toch licht gewicht en dus makkelijk te bewerken
 • Wortelbestendig waardoor het geschikt is voor groendaken 
 • Brandveilig materiaal
 • Ecologisch verantwoord materiaal: volledig recyclebaar
 • PVC reflecteert zonlicht UV, dit geeft een prettig wooncomfort

 

 Nadelen

 • Verminderende flexibiliteit naargelang ouderdom
 • Mag niet rechtstreeks op oude dakbedekking van bitumen of polystyreen geplaatst worden: scheidingslaag is nodig
 • Lastige plaatsing, doe dit dus niet zelf

Andere vormen van kunststof daken

Naast PVC zijn er ook nog andere vormen van kunststof dakbedekking. De volgende mogelijkheden worden hieronder uitgelegd:

2)    EPDM

Met een levensduur van 30 tot 50 jaar is EPDM erg duurzaam (afhankelijk van het merk, de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing). Het is gemaakt van een synthetisch soort rubber en is zeer sterk. Daarnaast is het UV-bestendig, waterdicht en zeer flexibel. Een voordeel van EPDM is dat dit boven op de meeste dakbedekkingen kan worden geplaatst. Dit gebeurt via lijm, een ballastlaag of een mechanische bevestiging. Verder legt een erkend vakman EPDM strak op het dak, waardoor weinig tot geen kans op lekkage.

3)    TPO

TPO is een combinatie van alle voordelen van EPDM en PVC. Dit type materiaal is erg milieuvriendelijk, elastisch en duurzaam. Het uiterlijk van TPO is vergelijkbaar met PVC, maar in tegenstelling tot PVC kan TPO wel direct op ondergronden als bitumen of geëxpandeerd polystyreen worden geplaatst. Ook is deze vorm van kunststof dakbedekking UV-bestendig, wortelvast en bestand tegen chemicaliën. Afhankelijk van het merk, kwaliteit van het materiaal en de plaatsing kan TPO ongeveer 15 à 40 jaar meegaan.

 

TIP: nieuwsgierig welke soort kunststof dakbedekking het beste bij jouw situatie past? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van verschillende professionals uit jouw regio. Start de aanvraag hier.

 

Hoeveel kost een kunststof dak?

Prijzen voor kunststof daken zijn lastig te vinden. Er zijn namelijk meerdere factoren die de prijs kunnen bepalen. Denk hierbij aan de oppervlakte van je dak, de kleur die je kiest, de bereikbaarheid van het dak en of er nog oude dakbekleding moet worden verwijderd. Daarnaast verschillen de prijzen ook nog eens van dakwerker tot dakwerker. Wanneer je kiest voor PVC dakbekleding dan is een richtprijs ongeveer € 50 à 70 , inclusief materiaalkosten en btw.

Wil je EPDM dakbekleding? Dan ben je iets duurder uit. De richtprijs hier ligt tussen de € 60 à 80 m², inclusief plaatsing en btw. Indien je oude dakbedekking eerst verwijderd moet worden kan dit oplopen tot € 150 à 200 m².

Liever TPO? Dan zal je tussen de € 60 à 70 per m² (inclusief plaatsing en btw) kwijt zijn.

 

TIP: aangezien de prijzen tussen dakwerkers nogal kunnen verschillen is het verstandig om van verschillende vakmannen een offerte op te vragen. Zo weet je zeker dat je altijd de juiste prijs betaalt. Ontvang via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes van erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers