Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Daklekkage opsporen: werkwijze & prijzen

Denk je een daklekkage te hebben? Een plas water op de vloer, vochtplekken, schimmelvorming of loskomend behang zijn duidelijke signalen van zo’n lekkage. Bij langdurige waterschade kan je bijkomende problemen krijgen zoals elektrische schade en verminderde isolatie-efficiëntie. Het is dus belangrijk om zo’n lek in je dak snel aan te pakken. Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel verder:
Hoe een daklekkage opsporen?
Daklekkage opsporen en repareren: welke prijs?
Wat te doen na een lekdetectie op je dak?
Zelf oplossen of dakwerker inschakelen?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat zijn de oorzaken van daklekkages?

Waarom zit er een lek in je dak? Soms is het te verhelpen, maar af en toe heb je gewoon ongeluk. Er zijn heel wat redenen waarom je last kan hebben van een daklekkage. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken:

  • Verouderde, poreuze of beschadigde dakbedekking
  • Verstopte of versleten dakgoten
  • Gebrekkig onderhoud
  • Slijtage aan de schoorsteen
  • Schade door externe invloeden (bijvoorbeeld extreem weer, woelend ongedierte, …)

Op zoek naar iemand die meteen je daklekkage kan opsporen en herstellen? Wij kunnen je helpen. Vind een ervaren dakwerker in je buurt via onze gratis offerteservice.

daklood vervangen

 

Hoe een daklekkage opsporen?

Zeker bij een plat dak is een daklekkage opsporen geen makkelijke klus. Een lek kan bijvoorbeeld in je dak zitten, maar waterschade kan ook een gevolg zijn van een lek in je gevel. Wat zijn de mogelijkheden om je daklekkage op te sporen?

 

OPTIE 1: zelf de daklekkage opsporen

Zelf kan je kijken of er geen duidelijke schade is. Bij een schuin dak kan je dit soms snel opsporen door gewoon uit je raam te kijken. Een losse dakpan of overvolle dakgoot kan je nog makkelijk opmerken. Als je op een schuin dak moet klimmen, wordt het al snel gevaarlijk. Een plat dak is dan net veiliger om te betreden, maar lekken zijn veel moeilijker om te spotten.

 

OPTIE 2: een expert je daklekkage laten opsporen

Hoe gaan professionals aan de slag om je daklekkage op te sporen? Dit is meestal via thermografie. Met deze techniek gebruiken ze infraroodcamera’s om temperatuurverschillen in het dakoppervlak te identificeren, wat kan wijzen op lekkages. Professionals gebruiken ook rookproeven of waterproeven om lekkages op te sporen. Ze spuiten rook onder je dakbedekking of zetten je platte dak onder water. Waar de rook of het water tevoorschijn komt, is de locatie van het lek in kwestie.

LET OP: een lekdetectie krijg je mogelijk terugbetaald via je opstalverzekering. Maar dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en het rapport. Je verzekeraar zal mogelijk niet de volledige kost terugbetalen. Bij sommige verzekeraars is het zelfs verplicht om vooraf een lekdetectie uit te voeren. Kijk dus zeker goed alle voorwaarden na!

 

OPTIE 3: direct een dakwerker inschakelen

Dakwerkers kunnen vaak zelf de oorzaak van een lekkage opsporen en dat lek diezelfde dag nog repareren. Natuurlijk kan je altijd zelf een kijkje nemen om een idee te krijgen wat de oorzaak is van je daklekkage, maar je dak opklimmen blijft gevaarlijk. Een professionele dakwerker kan het beste advies geven gebaseerd op al zijn ervaring.

Zoek je naar een dakwerker om je dak te herstellen? Door onze service kan jij de geknipte expert voor jouw dakherstellingen vinden. Kom in contact met dakwerkers in jouw buurt via ons offerteformulier!

 

Hoeveel kost een daklekkage opsporen en repareren?

Lekdetectie dak: alleen voor de detectie betaal je bij een professional meestal tussen de 300 en 400 euro (incl. btw). Dit bedrag kan je vaak terugbetaald krijgen via je opstalverzekering. Kijk of het inbegrepen is bij jouw verzekeraar.

Dakreparatie: tussen de 20 à 35 euro per uur (excl. btw & materialen). Gebaseerd op oppervlakte betaal je 150 à 350 euro per m² (excl. btw, incl. uitvoering).

Wil je graag de exacte prijs voor je dakreparatie weten? Elke professional zal een andere prijs vragen. Daarom is het slim om enkele experts aan te spreken en te vergelijken. Zo vind je de beste prijs voor je klus. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij meerdere dakwerkers!

 

 

Eerste hulp bij een daklekkage

Je wil verdere schade zoals vochtproblemen, schimmels en zelfs houtrot vermijden. Daarom handel je best zo snel mogelijk. Hoe langer het probleem aansleept, hoe erger de gevolgen. In de volgende lijst staan enkele belangrijke tips bij een daklekkage:

  • Plaats emmers op de plekken waar water binnenkomt om verdere schade te voorkomen.
  • Maak foto’s van de daklekkage én de waterschade.
  • Contacteer je verzekeraar en meld de lekkage.

 

Wat te doen na een lekdetectie?

Na een onderzoek van een erkende professional krijg je een rapport met alles erop en eraan. Dat heb je nodig voor verdere reparatie en het dient als bewijs voor de verzekering.

De volgende stap is het inschakelen van een dakwerker. Bij de reparatie geef je hen het lekdetectie rapport zodat zij duidelijk weten wat te herstellen. Heb je geen rapport? Geen paniek. Een ervaren dakwerker zal waarschijnlijk geen probleem hebben om het lek in je dak te vinden. Op zoek naar een betrouwbare expert? Vind hier ervaren dakherstellers in jouw buurt!

daklekkage opsporen

 

Zelf oplossen of dakwerker inschakelen?

Ben je handig genoeg om zelf een daklekkage op te sporen en je eigen dak te repareren? Dat moet je zelf beslissen. Het blijft uiteindelijk een risico, zeker als je geen ervaren klusser bent. Je kan geld uitsparen, maar ook zorgen voor heel wat extra schade. Wij zetten de voordelen van een ervaren expert nog eens op een rij:

  • Veilig: je hoeft niet zelf je dak op. Zeker bij een schuin dak is slippen een reëel gevaar. Dakwerkers hebben het nodige materiaal om veilig op een dak te werken.
  • Garantie: je bent er zeker van dat een dakwerker de kennis en het materiaal bezit dat onmisbaar is bij de reparatie van een dak. Zij geven jou een garantie op goed uitgevoerd werk. En is er sprake van extra kosten door de werkzaamheden? Dan neemt je vakspecialist die op zich.
  • 1 expert voor alles: een dakwerker schakel je in voor meerdere klussen tegelijk. Zo kan je de lekdetectie, dakreparatie en vaak ook de gevolgschade herstelling door dezelfde aannemer laten doen.
  • Snel en correct: wanneer je zelf niet erg veel kennis hebt van dakwerken, kan je lang bezig zijn met een herstelling. Research doen naar jouw probleem, de juiste materialen vinden en dan nog daadwerkelijk op je dak het lek herstellen. Het kan allemaal veel tijd in beslag nemen en is misschien nog niet eens correct uitgevoerd. Bij een aannemer kan je een snelle en correcte afwerking verwachten.

Liever een ervaren dakwerker voor jouw klus? Via ons offerteformulier hieronder kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij experts in jouw buurt:

 

 

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers