123 Daklek - Dakdekker Utrecht | + 31 (030) 2446626 | Spoed? + 31 (06) 22924228

Groene daken

Wat is een groendak?
Een groendak is een dak dat bedekt is met planten. Een groendak is meer dan alleen maar een tuin boven je hoofd. Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken.

Intensieve groendaken of daktuinen
Deze bestaan net als gewone tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Intensieve groene daken kunnen alleen worden aangelegd wanneer het dak voldoende stevigheid biedt.

Extensieve groendaken of vegetatiedaken
Vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden, heel eenvoudig in onderhoud, maar niet beloopbaar.

Onze werkwijze bij groenEdaken:

Bij 123 Daklek werken wij in geval van groendaken met producten van het merk Royal Garden, een Royal Garden groendaksysteem kan
zowel geïsoleerd als ongeïsöleerd worden aangebracht afhankelijk van uw keuze. Het leveren en aanbrengen van een groendak bestaat uit een tweelaags daksysteem.

Het dak bestaat uit een standaard APP unicoat onderlaag en wordt als eerste aangebracht door middel van 10 cm overlap in de naden en wordt doelmatig vastgezet aan de ondergrond.

 


Nadat de onderlaag is aangebracht zal de toplaag worden aangebracht Royal Garden, dit gebeurt met behulp van een traditionele brander. Het gehele oppervlak wordt aangebracht en afgeleverd met op maat gesneden kant en randstroken tot aan de randafwerking van het dak tot 10cm in de kim (einde) van het dakvlak.

Dakdetails zoals kiezelbakken, ventilatiekappen en bijvoorbeeld dakdoorvoeren worden later in de toplaag verwerkt doormiddel van op maat gesneden rozetten.

Tenslotte worden er zinken deklijsten geplaatst over de aangebrachte dakranden, en volgt de plaatsing van casettes met beplanting op het aangebrachte dakvlak. Met als eindresultaat uw groendak..

ENKELE Voordelen van EEN GROENDAK:

Verlengt de levensduur van het dak.
Een groendak verhoogt de levensduur van de dakbedekking. Het schadelijke effect van het directe zonlicht en de regen wordt weggenomen en de temperatuurschommeling van het dak verkleint. Een groendak gaat twee tot drie keer langer mee dan een gewone dakbedekking. De gelaagde opbouw beschermt de dakbedekking namelijk tegen schadelijke effecten van direct zonlicht en de regen, verkleint temperatuurschommelingen van het dak en beschermt tegen beschadiging door hagel of wind.

Draagt bij aan een gezonder leefklimaat.
Rondvliegende stofdeeltjes worden opgevangen en door de productie van zuurstof wordt de lucht gezuiverd. Water wordt gezuiverd door de beplanting. Bovendien is het algemeen bekend dat groen rustgevend en stressverlagend werkt.

Verhoogt de waarde van uw woning of pand.

Koelt de onderligende ruimte bij warmte dagen.
Ook over de isolerende werking van een groendak valt heel wat te zeggen: Koel in de zomer, minder verwarming in de winter. Het groendak heeft een warmte-isolerend effect waardoor het binnenshuis in de zomer koeler en in de winter warmer blijft. Door de verdamping hebben groendaken een gunstig effect op de omgevingstemperatuur en op de temperatuur in het gebouw in het bijzonder. In de winter heeft het een isolerende werking met minder stookkosten tot gevolg. In de zomer is het dan weer frisser en aangenamer doordat de oppervlaktetemperatuur van het dak minder hoog oploopt dan bij een plat dak. Dit effect wordt vanzelfsprekend sterker bij toenemende dikte van het groendak.