Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Groene daken

Wil je een ecologisch verantwoord dak? Dan is een groendak een uitstekende optie. Groene daken ogen mooi en zijn ook nog eens goed voor het milieu. Lees hier meer over wat een groendak precies is, de verschillende soorten en de voordelen ervan.

Ga snel naar: 
Verschillende soorten groene daken 
Waarom een groendak?
Mogelijkheden voor een groendak 

 

Wat is een groendak?

Je hebt vast wel eens een groendak gezien. Dit is een dak welke vol staat met vetplanten, gras, mos of kruiden. Deze groene daken zijn erg milieubewust en duurzaam. Groendaken zijn mogelijk bij een hellingsgraad van 1 tot 45 graden. Hoe jouw groendak eruit ziet, is volledig afhankelijk van wat jij wil. Je kan zelf kiezen welke planten of begroeiing jij op je groendak wil.

Verschillende soorten groene daken

Er zijn 2 soorten groene daken. Een intensief groendak en een extensief groendak. Deze verschillende type groene daken nemen ook verschillende prijzen met zich mee. Lees hieronder het verschil.

Intensief groendak

Een intensief groendak is een dak die eigenlijk fungeert als een tuin. Je kan er op lopen en vele soorten begroeiingen op plaatsen (struiken, kruiden, grassen en zelfs bomen). Voor deze verschillende soorten begroeiingen heb je een sterke dakconstructie nodig. Een intensief groendak kan namelijk meer dan 200 kilo per m² wegen.

Hierdoor brengt een groendak veel onderhoud met zich mee. De kosten van een intensief groendak ligt tussen de 85 à 200 euro per m² (inclusief btw en montage).

 

Extensief groendak

Dit type komt het meest voor bij particulieren en is dan ook het meest voorkomend. Een extensief groendak is een dak waar vooral mossen, vetplanten en kruiden op staan. Dit type dak vergt veel minder onderhoud dan een intensief groendak.

Doordat het dak niet als tuin hoeft te fungeren is hij een stuk lichter van gewicht. Dit maakt het dak ook een stuk goedkoper. De kosten van een extensief groendak ligt tussen de 40 à 100 euro per m² (inclusief btw en montage).

 

BELANGRIJK: houd er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. Wil je een exacte prijs voor jouw situatie? Vraag dan 2 à 3 offertes op bij een erkend specialist in jouw regio en vergelijk deze. Start jouw aanvraag hier. 

Waarom een groendak?

Groene daken hebben naast een milieubewuste functie nog veel meer voordelen. Voor een duidelijk overzicht hebben we de voor – en nadelen op een rij gezet voor je:

Voordelen

 • Natuurlijk gezicht: een groendak geeft een natuurlijke uitstraling aangezien je dak met het seizoen mee kan kleuren.
 • Duurzaam: een groendak gaat tot wel 70 jaar mee mits je het dak in onderhoud blijft voorzien. Daarnaast kunnen de daken ook nog gerecycled worden.
 • Isolerende werking: een groendak heeft van zichzelf een geluidsisolerend effect. Daarnaast is het een uitstekende natuurlijke manier om de woning te isoleren.
 • Waardevermindering woning: door de verlaging van de energiekosten en de lange levensverwachting van een groendak, vermeerdert je woning in waarde.
 • Milieuvriendelijk: Door de planten op je dak haal je de fijnstof uit de lucht waardoor het CO2-probleem vermindert. Hierdoor draag je bij aan de luchtzuivering.
 • Afvoer van regenwater: met een groendak draag je bij aan het ontlasten van het riool na en stevige regenbui. Regenwater wordt namelijk door de planten op je dak goed geabsorbeerd.

 

Nadelen

 • Onderhoud: dit verschilt per type dak. Een extensief groendak vergt minder onderhoud dan een intensief groendak. Toch is er bij beide daken sprake van onderhoud.
 • Lekkages lastig opsporen: de begroeiing op je dak kan het opsporen van een lekkage bemoeilijken.
 • Duurder dan andere dakbedekkingen: milieubewust zijn heeft zo zijn prijskaartje. Een groendak is relatief duurder dan andere dakbedekkingen.

TIP: wil je weten welke voordelen gelden voor jouw woonsituatie? Of wil je gewoon vrijblijvend een offerte aanvragen om zicht te krijgen op het kostenplaatje? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang offertes op maat.

Mogelijkheden bij groene daken

Er zijn verschillende mogelijkheden om een groendak aan te leggen. Dit hangt af van de opbouw van je dak. We bespreken een aantal mogelijkheden:

Eenlagig systeem

Dit is de goedkoopste mogelijkheid. Er wordt bij deze methode een sterk drainerende grondlaag bovenop de dakbeschermlaag geplaatst. De planten groeien dan in de grondlaag.

Een nadeel van deze methode is dat het drainerend vermogen verloren gaat op het moment dat je planten veel gaan wortelen. Hierdoor kunnen je planten teveel of juist te weinig water krijgen.

Tweelagig systeem

Bij een tweelagig systeem worden twee lagen op het dak aangebracht. Er komt een extra drainage laag onder de grondlaag. Deze kan bestaan uit minerale stoffen (zoals bijvoorbeeld vulkanisch gesteente of geëxpandeerde kleikogels). Daarna volgt er nog een filterlaag. De filterlaag houdt kleine substraatdeeltjes tegen zodat deze niet in de drainagelaag komen. De planten wortelen in deze filterlaag.

Drielagig systeem

Deze methode geeft de meeste voordelen, daar tegen over staat wel een hogere prijs. Een drielagig systeem staat gelijk aan het vorige systeem met twee lagen. Het verschil zit hem in het gebruik van een hemelwaterreservoir. Dit reservoir kan zowel niet als wel geïntegreerd zijn. Hierdoor kunnen de planten op je dak zichzelf van water voorzien wanneer dit niet op een natuurlijke uit de hemel komt vallen.

 

TIP: wij raden aan om voor het plaatsen van een groendak eerst contact op te nemen met een specialist uit jouw regio. Hij kan met jou meekijken naar jouw wensen en dakconstructie. Wil je graag in contact komen met verschillende professionals uit je omgeving? Maak dan gebruik van de onderstaande offertedienst en ontvang vrijblijvend advies.

 

 

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers