Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Dakisolatie

Met degelijk geplaatste, kwalitatieve dakisolatie kan je een heleboel kosten besparen. Het brengt de energierekening omlaag en zorgt voor een fijn woon- en leefklimaat. Aangezien warmte naar boven stijgt gaat er bij een niet-geïsoleerd dak zeker een kwart verloren. Zonde toch! Dakisolatie gaat dit tegen en helpt je besparen. Benieuwd naar de verschillende isolatiematerialen voor je dak? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Isolatiematerialen dakisolatie
Dakisolatie kostprijs
Welk materiaal kies ik het best?
Offertes aanvragen

 

 

Voordelen van dakisolatie

Waarom zou je nu precies investeren in dakisolatie?

  • Milieubewust: doordat de warmte in de woning blijft, ga je minder stookkosten betalen. Dit vermindert je CO2-uitstoot.
  • Snel terugverdient: je maakt eenmalig kosten voor de isolatie maar dit verdien je snel terug met elke maand een lagere energierekening.
  • Akoestische isolatie: dakisolatie heeft niet alleen een thermisch isolerend effect, maar dempt ook geluid.
  • Stijging woningwaarde: dakisolatie geeft een gunstiger energielabel waardoor de waarde van je woning stijgt.
  • Aangenaam wooncomfort: met dakisolatie blijft de warmte binnen en de kou buiten. Zo verbetert je wooncomfort aanzienlijk.

 

Isolatiemateriaal voor dakisolatie

Welke isolatievorm het beste past bij jouw situatie is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het warmte-isolerend vermogen van het materiaal (zogenaamde R-waarde), de gewenste afwerking en de totale oppervlakte.

OPTIE 1: Minerale wol

Isolatie glaswol

Minerale wol is een gebruiksvriendelijk isolatiemateriaal dat dankzij z’n goede prijs-kwaliteitsverhouding veel toegepast wordt als isolatiemateriaal. Er zijn verschillend soorten verkrijgbaar. De meest voorkomende voor gebruik als dakisolatie zijn:

 

1) Glaswol

Glaswol bestaat voornamelijk uit gerecycleerd glas dat onder hoge temperatuur gesmolten wordt. Het is een brandveilig materiaal dat dankzij z’n hoge samendrukbaarheid gemakkelijk te gebruiken is op oneffen oppervlaktes. Je kan glaswol op rol krijgen, in plaatvorm of als deken in verschillende diktes. Door z’n luchtige structuur isoleert glaswol erg goed. Bij het gebruik wordt aangeraden om handschoenen te dragen omdat deze de huid kan irriteren.

 

2) Steenwol isolatie

Steenwol of rotswol wordt gemaakt van vulkanisch gesteente. Het grote verschil tussen glas- en rotswol is dat rotswol minder huid- en oogirritatie veroorzaakt, een iets betere keuze is qua geluidsisolatie en betere brandwerende eigenschappen heeft. De plaatsing kan wel wat stofvorming veroorzaken. Rotswol is zowel verkrijgbaar in de vorm van dekens als in plaatvorm en in verschillende diktes.

 

3) Schapenwol

De laatste vorm van isolatiewol is schapenwol. Het is een milieuvriendelijk materiaal en 100 % natuurlijk. Hierdoor irriteert het niet aan handen of ogen. Schapenwol biedt goede warmte-isolatie en is een degelijke akoestische isolator met hoge vochtabsorptie en luchtzuiverende capaciteiten. Door z’n talloze voordelen is schapenwol wel de duurste minerale wol in het rijtje.

 

TIP: wil je weten welk soort minerale wol geschikt is voor jouw dak? Of ben je gewoon op zoek naar vrijblijvend advies? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang offertes op maat.

 

OPTIE 2: Isolatieplaten

xps isolatie

Naast isolatiewol kan je ook isoleren met isolatieplaten. Dit zijn stijve panelen met een laag gewicht. Ze worden vaak gemaakt van kunststof. Dit materiaal heeft uitstekende vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Isolatieplaten kunnen daarom zowel binnen als buiten worden toegepast op zowel platte als hellende daken. De meest voorkomende soorten isolatieplaten zijn:

 

1) XPS dakisolatieplaten

Deze vorm van isolatieplaten staat bekend om hun vochtbestendigheid. Hierdoor zijn ze er geschikt voor het (omgekeerd) isoleren van platte daken. XPS isolatieplaten dienen dan als isolatie waarop een ballast van grind of tegels wordt gelegd. XPS isolatieplaten kunnen eenvoudig op maat versneden worden waardoor de plaatsing erg vlot verloopt.

 

2) PUR dakisolatie

PUR isolatieplaten zijn in verschillende afwerkingen verkrijgbaar. In sommige gevallen zijn PUR platen voorzien van een specifieke afwerking waardoor je dak nog sneller geïsoleerd kan worden. PUR-isolatie is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes, zodat je voor elk project wel een geschikte toepassing vindt. Met een aangepast tand- en groefsysteem klikken PUR-platen eenvoudig in elkaar.

 

3) PIR dakisolatie

PIR isolatieplaten lijken op het voorgaande type aangezien ook zij eenvoudig te verwerken zijn. Het grote verschil met PUR platen is dat PIR-dakisolatie vaak brandveiliger wordt bevonden. Daarnaast is PIR isolatie iets steviger en daarmee ook drukvaster.

 

TIP: wil je weten welk soort plaatisolatie voor je dak geschikt is? Of wil je gewoon vrijblijvend een offerte aanvragen om zicht te krijgen op het kostenplaatje? Ontvang dan een offerte van een specialist actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 

OPTIE 3: Losse isolatie

PUR isolatie

Naast de bovenstaande manieren van isolatieplaten en isolatiewol is het ook nog mogelijk om je dak te isoleren met een losse isolatievorm. Spuitisolatie is het bekendste alternatief. Methodes die het meest worden gebruikt zijn:

 

1) PUR spuitisolatie 

PUR-schuim is een uitstekende manier van isoleren. Vooral de isolatie van vloeren of daken wordt met PUR schuim gedaan. Een groot voordeel van dit materiaal is dat het koudebruggen in het dak voorkomt doordat het materiaal alle kieren en naden van het dak opvullen. Daarnaast nestelt het schuim zich gemakkelijk rond buizen en leidingen waardoor je geen extra uitvullaag moet voorzien. Het grote nadeel van dit product is dat het allesbehalve lekker ruikt en geen milieuvriendelijk product is.

 

2) Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is evengoed als zijn tegenhanger op rol. Deze vorm is vooral geschikt voor het isoleren van hellende daken of spouwmuren. Dit product is daarentegen voorzien van een laagje silicone, zodat het geen vocht kan opnemen. Het materiaal wordt droog in het dak gespoten zodat er geen naden en kieren worden overgeslagen. Gespoten glaswol scoort iets beter op het vlak van akoestische isolatie dan gespoten PUR.

 

3) Cellulose

Tot slot kan je het dak ook nog isoleren met cellulose. Dit is de meest ecolgische variant van de losse isolatievormen. Cellulose zijn een soort papiervlokken die worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Door een speciale behandeling krijgt het materiaal een luchtige, wattenachtige structuur waardoor het zich eenvoudig en snel aan het oppervlak hecht. Cellulose is een ecologisch verantwoord, ademend product dat zowel uitstekend thermisch als akoestisch isoleert.

 

TIP: wil je weten welke isolatievorm jij nodig hebt? Of wil je gewoon vrijblijvend een offerte om te kijken naar het kostenplaatje? Ontvang dan een offerte van een specialist actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 

Kosten dakisolatie

Hoeveel betaal je ongeveer voor dakisolatie? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort isolatiemateriaal, de benodigde hoeveelheid en de oppervlakte, de bereikbaarheid, de arbeidskosten,… Gemiddeld mag je voor bovenstaande materialen de volgende richtprijzen in acht nemen:

MateriaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Minerale wolgemiddeld € 18 à 30
Dakisolatieplatengemiddeld € 23
Spuitisolatiegemiddeld € 27

TIP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je graag gerichte prijzen ontvangen voor jouw dakisolatie? Dan raden we je aan om 2 à 3 offertes aan te vragen bij verschillende isolatieprofessionals. Op deze manier kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen,… vergelijken. Zo maak je de beste keuze op maat van je project. Vul het offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat. Start hier je aanvraag.

 

CONCLUSIE: welk soort dakisolatie kies ik het best?

Welk soort dakisolatie kies je nu het best voor je project? Wij raden aan om vooral te kiezen op basis van je daktype en je budget. Heb je te maken met een plat dak? Dan zijn isolatieplaten erg snel en eenvoudig te plaatsen. Wil je liever ecologisch bouwen? Dan krijgen cellulose of schapenwol de voorkeur.

TIP: wij raden aan om voor het plaatsen van je dakisolatie een ervaren dakwerker te contacteren. Hij selecteert op basis van je dakconstructie en je persoonlijke voorkeuren de beste isolatiematerialen voor je dak. Wil je graag in contact komen met verschillende professionals uit je omgeving? Maak dan gebruik van de onderstaande offertedienst en ontvang vrijblijvend advies.

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers