Daklekkage repareren
Vocht onder je dakbekleding door een daklekkage kan lelijk huishouden. Denk aan problemen met de dakconstructie, aangetaste dakisolatie, … Daarom is het zaak om je daklekkage snel te laten repareren. Wat zijn de oorzaken? Hoe kan je een daklekkage repareren? En tegen welke prijs? Ontdek het hier.
Ga snel naar:
Stappenplan: hoe daklekkage repareren?
Kosten lekkage dak repareren
Waarom vertrouwen op een ervaren dakdekker?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Wat zijn de oorzaken van een daklekkage?
De meest voorkomende aanwijzing dat je met een daklekkage te maken hebt, zijn vochtplekken op het plafond. Ook loskomend behang of schimmels op de muren onder het dak kunnen wijzen op een lek in je dak. Een daklekkage kan ook je dakisolatie aantasten. Wees dus alert als je plots een hogere energierekening hebt dan normaal. Een daklekkage kan de volgende oorzaken hebben:
- Kapotte dakbedekking: bij een schuin dak kan het probleem te wijten zijn aan gebroken, gescheurde, ontbrekende of slecht aansluitende dakpannen. Heb je een plat dak? Dan kan een lekkage ontstaan doordat de EPDM of bitumen dakbedekking los zit, opkrult of scheurt.
- Verstopte dakgoten: dakgoten kunnen makkelijk verstopt raken door allerlei bladeren, takjes, … Vuil in je dakgoot kan er in combinatie met regen voor zorgen dat er scheurtjes ontstaan of naden open komen te staan. Op die manier kan een verstopte dakgoot tot een lek leiden.
- Verweerde schoorsteen: een lekkage aan de schoorsteen kan ontstaan doordat het metselwerk sterk verouderd is, de randen van de schoorsteen beschadigd zijn of de schoorsteenkap kapot is.
- Verouderd daklood: ook verouderd of verkeerd aangebracht daklood aan bijvoorbeeld dakkapellen kan ervoor zorgen dat er water naar binnen sijpelt.
Wil je een lek duurzaam herstellen? Dan moet een vakman eerst de precieze oorzaak achterhalen. Pas dan kan die de oorzaak en de schade gericht wegwerken. Kom in contact met professionele dakdekkers in jouw buurt via onze offerteservice.
Stappenplan: hoe daklekkage repareren?
Een lekkage in je dak repareren verloopt in verschillende stappen. De meest geschikte oplossing is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Hoe de herstelling precies in zijn werk gaat, lees je hieronder.
STAP 1: daklekkage opsporen
Bij een daklekkage zijn er 2 scenario’s: een daklekkage met een duidelijk zichtbare oorsprong en eentje met een onduidelijke oorsprong. In dat eerste geval geeft een voorafgaande visuele inspectie al uitsluitsel over de precieze oorzaak en locatie van het lek. Als de oorzaak van het lek niet meteen duidelijk is, voert de vakman een detectie uit met aangepaste apparatuur (bv. een thermografische camera).
STAP 2: lek in dak herstellen
Heeft de visuele inspectie het nodige uitsluitsel verschaft over de oorsprong van de lekkage? Dan gaat je vakman aan de slag met de dakherstellingen. We overlopen hieronder enkele mogelijke oplossingen voor de meest voorkomende problemen:
- Kapotte dakbedekking: als een kapotte dakbedekking het lek veroorzaakt, zijn er 2 mogelijke oplossingen. Gaat het om kleine scheurtjes of breuken in dakpannen, EPDM, bitumen, …? Dan kan je de dakbedekking plaatselijk laten herstellen. Bij grotere beschadiging kan je ervoor kiezen om een volledig nieuwe dakbedekking te plaatsen.
- Verstopte dakgoten: is een verstopte dakgoot de oorzaak van je lek? Dan kan je het probleem al makkelijk verhelpen door de dakgoot grondig te reinigen. Als je dakgoot beschadigd is, laat je best een nieuwe dakgoot plaatsen. Om het probleem nadien te vermijden, kan je een bladvanger of boldraadrooster plaatsen dat vuil uit de dakgoot houdt.
- Verweerde schoorsteen: wanneer er een lek ontstaat door schade aan de schoorsteen, is een mogelijke oplossing om de schoorsteen te hervoegen. Bij grotere problemen kan het nodig zijn om een volledig nieuwe schoorsteen te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer zowel het metselwerk als de bakstenen poreus geworden zijn.
- Verouderd daklood: om vochtinsijpeling via verouderd of beschadigd daklood te verhelpen, kunnen dakdekkers gebruik maken van speciale loodstickers. Zijn de problemen te groot? Dan laat je het daklood best volledig vervangen.
STAP 3: schade door de daklekkage wegwerken
Wanneer je daklekkage hersteld is, moet je mogelijk ook de gevolgen ervan laten wegwerken. We sommen enkele mogelijke herstellingen op die nodig kunnen zijn na een deklekkage:
- Herstellingen binnenshuis: bij tekenen van vochtproblemen op je plafond of muren, kan je deze opnieuw bepleisteren, schilderen of behangen. Heb je last van schimmelvorming? Dan is het belangrijk om je huis genoeg te ventileren en te verluchten. Eventueel kan je de schimmel ook behandelen met anti-schimmelmiddel.
- Herstellingen buitenshuis: schade buitenshuis blijft bij een daklekkage meestal beperkt. Het kan bijvoorbeeld wel gebeuren dat er onder een beschadigde dakgoot wit uitbloeisel achterblijft op de bakstenen gevel. In dat geval kan je je gevel laten impregneren, waardoor doorslaand vocht je buitenmuren niet kan beschadigen.
Laat ik mijn daklekkage repareren? Of kies ik voor een nieuwe dakbekleding?
Laat je best je volledige dakbedekking vervangen? Of volstaat het repareren van een daklekkage? Dat hangt vooral af van de algemene staat van je dak:
- Ik laat beter mijn daklekkage repareren als de schade aan mijn dak beperkt is en mijn dak nog in goede staat is.
- Ik laat beter een nieuwe dakbekleding plaatsen als mijn huidige dakbedekking verouderd en/of beschadigd is. Verder zijn ook ontbrekende, losse of beschadigde dakpannen een teken dat je dakbedekking aan vervanging toe is.
Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Om er zeker van te zijn dat je de juiste maatregelen neemt na schade door een daklekkage, schakel je best de hulp van een dakdekker in. Deze kan je situatie grondig analyseren en jou de meest geschikte oplossing aanbieden. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers in je regio.
Lekkage dak repareren: kosten
Om een lekkage in je dak te repareren lopen de kosten erg uiteen. De prijzen zijn afhankelijk van heel wat factoren. Denk maar aan de staat van je dak, de omvang van het probleem, het materiaal van je dak, het type dak (hellend of plat), … Soms is het dan ook voordeliger om voor een nieuwe dakbekleding te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor de reparatie van een daklekkage:
Type herstelling | Gemiddelde kosten (excl.btw) |
---|---|
Dakbedekking lokaal herstellen | 25 à 45 euro per uur |
Dakbedekking volledig vervangen | 35 à 150 euro per m² |
Dakgoot herstellen | 100 à 175 euro |
Nieuwe dakgoot plaatsen | 500 à 1.500 euro |
Schoorsteen renoveren | Vanaf 12,5 euro per m² |
Nieuwe schoorsteen plaatsen | Vanaf 500 euro |
LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Ontvang je graag een persoonlijke prijsofferte? Neem dan contact op met een professionele dakdekker actief in je regio. Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend voorstellen van verschillende dakdekkers. Zo maak je een overwogen keuze voor je reparatie. Start je aanvraag hier.
Waarom vertrouwen op een ervaren dakdekker?
Een daklekkage herstellen, doe je beter niet zelf. Niet alleen is er gevaar op vallen, je kan de schade ook verergeren door op de verkeerde manier een herstelling uit te voeren. Daarom vertrouw je beter op de expertise van een dakdekker om je daklekkage te repareren. Zo ben je verzekerd van…
- Advies op maat: een dakdekker komt de schade grondig inspecteren en biedt de beste en meest voordelige oplossing voor jouw situatie.
- Professionele reparatie daklekkage: wanneer je de werken laat uitvoeren door een vakman, ben je zeker van een professionele reparatie.
- Kwalitatieve materialen: een dakdekker beschikt over de meest geschikte materialen voor de reparatie. Bovendien voert hij de werken altijd met de nodige beveiliging uit.
Betaalbaar daklekkage repareren? Vergelijk offertes!
Via onze offerteservice ontvang je verschillende offertes van vakmannen actief in jouw buurt. Zo kan je uitgebreid de prijs voor de werken vergelijken. Bovendien krijg je ook een blik op de verschillende firma’s en de extra kosten die erbij kunnen komen.
Door het onderstaande formulier in te vullen, ontvang je vrijblijvend offertes van maximaal 3 vakmannen in jouw buurt. Zo kan jij de beste keuze maken voor de reparatie van jouw daklekkage: