Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Lekkage dak zelf oplossen

Een lekkage in het dak is een vervelend probleem dat je zo snel mogelijk moet aanpakken om verdere schade te voorkomen. Steek jij graag de handen uit de mouwen en wil je zo’n lekkage in je dak zelf oplossen? In dit artikel ontdek je hoe je te werk gaat en in welke gevallen je beter een professionele dakdekker inschakelt!

Ga snel naar:
Hoe een lekkage in je dak zelf oplossen?
Hoeveel kost een daklekkage repareren?
Lekkage dak zelf oplossen of dakdekker inschakelen?
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat

 

Hoe een lekkage in je dak zelf oplossen?

Waar ligt nu precies de oorzaak van een daklekkage? Wat zijn de mogelijke oplossingen? En welke klussen kan je zelf uitvoeren? We bespreken het hieronder.

 

PROBLEEM 1: lekkage in de dakgoot

dakgoot repareren zelf

Een lekkage in de dakgoot is te herkennen aan losse druppels of stromend water langs de randen van je dak. Mogelijke oorzaken van dit probleem kunnen zijn:

 • Verstopte dakgoot: bladeren, takken en ander vuil hopen zich op en zorgen dan voor verstoppingen in je dakgoot. Dit zorgt voor extra gewicht, waardoor je goot los kan gaan zitten. Het gevolg? Lekkages waarbij het water je gevel kan binnendringen.
 • Verouderd afdichtingsmateriaal: is het afdichtingsmateriaal rondom de dakgoot versleten of beschadigd? Dan is je dakgoot niet meer waterdicht. Het afgevoerde water stroomt dan via open naden langs je gevel en trekt zo in je buitenmuren.

 

DIY DAKREPARATIE: dakgoot repareren

Voorkomen is beter dan genezen. Maak je dakgoot dus regelmatig schoon en plaats afdekroosters of bladvangers om het vuil beter op te vangen. Controleer ook of de afdichtingsmaterialen van je dakgoot niet beschadigd zijn. Een PVC dakgoot kan je tijdelijk herstellen met aangepaste lijm of afdichtingsrubber. De reparatie van een zinken goot is complexer en heb je een expert voor nodig.

TIP: vaak zijn bovenstaande daklekkage oplossingen maar tijdelijk. Hoewel je dus sommige problemen aan je dakgoot zelf kan aanpakken, is het verstandiger om uiteindelijk een dakdekker in te schakelen voor een inspectie en duurzame reparatie. Kom hier in contact met een professional.

 

 

PROBLEEM 2: plat dak lekkage

daklekkage herstel tips

Een plat dak heeft niet de beste reputatie op gebied van lekkages. Bij een verkeerde berekening van het dakafschot kan regenwater makkelijk ophopen. Last van vochtproblemen op een plat dak? Dat komt dan vaak door:

 • Scheurtjes in de dakbekleding: een dak komt veel in aanraking met wisselende weersomstandigheden. Daarom kunnen er na verloop van tijd soms scheuren en barsten ontstaan in je roofing of EPDM. De randen van je dakbekleding kunnen ook los gaan zitten.
 • Gebrekkig dakafschot: als het dak onvoldoende water afvoert, hoopt het op en blijft het stilstaan. Dit maakt je dakbekleding poreus en veroorzaakt na verloop van tijd lekkages.

 

DIY DAKREPARATIE: scheuren lokaal herstellen

Kan je een lekkage op een plat dak zelf oplossen? Kleine scheurtjes in je EPDM of roofing kan je oplappen met dakreparatiekits of vloeibare dakbedekking. Volg daarbij nauwkeurig de instructies op. Ligt het probleem aan de afwatering van het dak? Of is je dakbedekking gewoon verouderd? Dan is een volledige renovatie door een dakexpert een duurzamere oplossing.

BELANGRIJK: een lekkend dak moet je zo snel mogelijk herstellen. Soms lijkt de lekkage afkomstig van één specifieke plek in je dakbedekking, maar dat is niet altijd zo. Daarom raden we aan om meteen een dakexpert in te schakelen om het probleem op te sporen.

 

 

PROBLEEM 3: lekkage bij een schuin dak

lekkage schuin dak zelf doen

Niet alleen platte daken, maar ook hellende daken zijn na verloop van tijd vatbaar voor schade. De problemen liggen voornamelijk bij de volgende elementen:

 • Beschadigde dakpannen: door hevige stormen en regenval kunnen dakpannen verschuiven en/of beschadigd raken. Ze zetten uit, verzamelen nog meer water en worden gevoeliger voor vorst. Daardoor kan je dakpan uiteindelijk breken en komt het onderdak bloot te liggen.
 • Lekkende loodslabben: loodslabben beschermen je woning tegen binnendringend vocht en vind je terug langs de naden van je dakconstructie. Het spreekt voor zich dat slecht geplaatste of beschadigde loodslabben funest zijn voor de staat van je dakconstructie.

 

DIY DAKREPARATIE 1: lokaal dakpannen vervangen

Rukte een hevige storm enkele dakpannen los? Of merk je beschadigde dakpannen op? Dan kan je ze zelf vervangen. Inspecteer je dak en ga na of er geen verdere schade is aan het onderdak, de constructie, … Kies hierna geschikte dakpannen en werk bovenal veilig én nauwkeurig.

 

DIY DAKREPARATIE 2: loodslabben repareren

Bevinden er zich scheurtjes of barsten in je loodslabben? Dan kan je de loodslabben herstellen met loodstickers, afdichtband, kunsthars of voegkit. Bij grote beschadigingen vervang je beter de beschadigde onderdelen door nieuwe stroken lood. Loodslabben vormen namelijk een belangrijk onderdeel van je dakconstructie. Wees je daarvan bewust wanneer je zelf aan de slag gaat: 1 fout kan het probleem al veel erger maken.

BELANGRIJK: twijfel je over de bron van de daklekkage? Of ben je onzeker over je eigen klusvaardigheden? Neem dan contact op met een specialist in je buurt. Hij zorgt voor een grondige lekdetectie en een professionele oplossing. Kom in contact met een ervaren dakdekker.

 

Hoeveel kost een daklekkage repareren?

De prijs om een lekkend dak te herstellen is sterk afhankelijk van het soort probleem en de omvang. Wil je zelf je daklekkage verhelpen? Dan mag je uitgaan van de volgende richtprijzen:

OplossingPrijs (incl. btw)
Zelf dakgoot reparerenAfdekroostersV.a. € 15 per 3 meter
AfdichtingsmaterialenV.a. € 5 per kit
Zelf dakbedekking reparerenDakreparatiekitV.a. € 5 per kit
Vloeibare dakbedekkingV.a. € 30 voor 2,5 liter
Zelf hellend dak herstellenNieuwe dakpannenGem. € 30 à 45 per m²
Loodband of -vervangerV.a. € 20 per rol
Voegkit dakV.a. € 6 per kit

BELANGRIJK: dit zijn richtprijzen. Kies je voor een vakspecialist? Dan betaal je zo’n € 150 à 350 per m² (excl. btw, incl. uitvoering), afhankelijk van het soort lekdetectie, de omvang van het probleem, de voorgestelde oplossing en het daktype. Zo ben je zeker van een duurzame dakreparatie. Interesse? Neem contact op met een dakdekker in je buurt voor offertes en advies op maat.

Lekkage dak zelf oplossen of dakdekker inschakelen?

Is het slim om zelf je lekkend dak te herstellen? Of vertrouw je op de jarenlange expertise van een dakdekker? We bespreken beide opties:

 

OPTIE 1: lekkage dak zelf oplossen

Ongetwijfeld ben je geneigd om zelf aan de slag te gaan als je arbeidskosten wilt besparen. Zo hoef je alleen de materialen aan te schaffen. Hoewel doe-het-zelven dus financieel aantrekkelijker lijkt, is het niet altijd de meest duurzame optie. Wij raden bv. af om zomaar aan de slag te gaan zonder de exacte oorsprong van de daklekkage te achterhalen.

Bovendien heb je minder opties, brengt werken op grote hoogte risico’s met zich mee en is een verkeerde aanpak van een daklekkage letterlijk dweilen met de kraan open. Schakel daarom toch altijd een professionele dakdekker in.

 

OPTIE 2: dakdekker inschakelen

Je schakelt beter een echte vakspecialist in om je dakherstelling uit te voeren. We zetten hieronder alvast de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje:

 • Professionele lekdetectie: een expert voert een lekdetectie altijd uit met professionele meetapparatuur. Zo kan hij de precieze oorsprong van het daklek opsporen. Lekdetectie gaat altijd gepaard met een gedetailleerd verslag en een passende oplossing.
 • Oplossing op maat: het verslag van de lekdetectie is de basis voor de dakreparatie. Je professional heeft deze informatie nodig om een geschikte reparatiemethode te kiezen. Is een nieuwe dakgoot voldoende? Of is een complete dakrenovatie nodig?
 • Vakkundige uitvoering: een dakdekker staat niet alleen garant voor een professionele lekdetectie, maar voert de herstellingswerken ook altijd vakkundig uit. Hij beschikt over de juiste materialen en gereedschappen om je dak snel, veilig en efficiënt te repareren.
 • Garantie op uitgevoerde werken: een groot voordeel van een vakspecialist is de garantie op de uitgevoerde werkzaamheden. Iets waar je als doe-het-zelver niet op kan rekenen.
 • Financiële voordelen: een dak laten repareren door een expert is natuurlijk wat duurder dan als je het zelf doet. Gelukkig kan je in bepaalde gevallen subsidies ontvangen. Bovendien betaal je slechts 9% btw op arbeidskosten wanneer je huis meer dan 2 jaar oud is. De belangrijkste voorwaarde? Samenwerken met een professional!

 

Duurzame oplossing? Kies voor een professionele lekdetectie!

Het opsporen en repareren van een daklekkage kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om snel actie te ondernemen om ernstige schade te voorkomen. Hoewel je kleinere dakproblemen zelf kan aanpakken, blijft het verstandiger om een dakdekker in te schakelen voor een lekdetectie. Zo ben je 100% zeker van een duurzame oplossing.

Dakspecialist nodig? Vul het onderstaande aanvraagformulier in en ontvang offertes en advies op maat:

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & bespaar
 • Gespecialiseerde dakdekkers