Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Daklood vervangen

Daklood, loodslabben of bladlood zorgen voor een optimale afdichting van je dak. Bij beschadiging riskeer je lekken en isolatieverlies. Op dat moment is je daklood vervangen dus een essentiële klus. Hoe weet je wanneer je daklood aan vervanging toe is? Hoeveel kost de vervanging? En hoe gaat een dakdekker te werk? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen daklood vervangen
Daklood vervangen kosten
Hoe daklood vervangen?
Zelf doen of dakdekker?
Alternatief: daklood vervanger
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer daklood vervangen?

Daklood of loodslabben zijn bedoeld om twee oppervlaktes die tegen elkaar zitten af te dichten. Zo zie je vaak loodslabben rond een dakkapel, de schoorsteen of soms zelfs bij kozijnen. Het dekt spleten en kieren af, waardoor je woning goed geïsoleerd is en er geen lekken ontstaan. Maar wanneer vervang je jouw daklood?

  • Versleten loodslabben vervangen: lood heeft een vrij lange levensduur van 30 à 40 jaar. Na verloop van tijd worden de loodslabben echter dunner, waardoor ze scheuren of beschadigd raken. Op die manier verliezen ze hun werking en zijn ze aan vervanging toe.
  • Slecht aangebrachte loodslabben vervangen: het kan ook zijn dat de loodslabben nooit goed werden aangebracht. Daardoor kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals daklekkages en isolatieverlies. In dat geval is het ook verstandig om je daklood te vervangen.

Wil jij graag meer informatie over daklood vervangen? Dan kan je advies vragen aan een professional. Ontvang hier gratis en vrijblijvend offertes van dakdekkers in jouw buurt!

daklood vervangen

 

Voordelen daklood vervangen

Daklood op zich kent heel wat voordelen: het heeft een lange levensduur, het is zacht en buigzaam, volledig recyclebaar, het is een stevig materiaal… Maar wat zijn de voordelen van loodslabben vervangen? Hieronder sommen we er alvast enkele op:

  • Lekken vermijden: zit je met een lek in huis? Controleer dan je daklood. Er bevinden zich vaak loodslabben aan de schoorsteen of aan een dakkapel. Als je met scheurtjes in je daklood zit, kan er langs daar water binnensijpelen. Hier zal je met nieuw daklood geen last meer van hebben.
  • Betere isolatie: daklood voorkomt niet alleen lekken, het zorgt ook voor isolatie. Na verloop van tijd worden de loodslabben dunner en daardoor kan er lucht ontsnappen. Als je je daklood vervangt, heb je opnieuw de garantie dat er een goede afdichting is.
  • Langere levensduur: loodslabben zorgen voor een verbinding tussen de muur en je schoorsteen, dakkapel, kozijnen, … Als je je loodslabben vervangt, ben je opnieuw zeker van een goede afdichting en dat zorgt ook voor een langere levensduur van deze onderdelen van je woning.

Daklood vervangen kosten

Lood is een relatief duur materiaal, omdat de prijzen onderhevig zijn aan flinke schommelingen. De kosten voor een loodslab vervangen, hangen af van het merk, de dakdekker, de moeilijkheidsgraad van de klus, … Hieronder vind je alvast enkele richtprijzen:

Type werkenGemiddelde prijs per strekkende meter (excl. btw en incl. plaatsing)
Lood vervangen tot op het binnenblad€ 200 à 220
Afsnijden en vervangen van oud daklood€ 120

LET OP: bovenstaande bedragen zijn slechts indicatief. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor het vervangen van je daklood? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij dakdekkers in jouw buurt via onze offerteservice.

 

daklood vervangen dakkapel

 

Hoe daklood vervangen?

Daklood vervang je best niet zelf. Het is namelijk gevaarlijk om zonder beschermingsmaatregelen en voorkennis je dak op te gaan. Benieuwd naar hoe een professionele dakdekker daklood vervangt? Doorgaans gaat die als volgt te werk:

  1. Mortel en oude loodslab verwijderen

    Allereerst moet de expert het versleten of beschadigde daklood verwijderen. Een dakdekker gebruikt een hamer en beitel om de mortel die de loodslab op z’n plaats houdt, weg te kappen. Vervolgens neemt die de oude loodslab er af.

  2. Voeg reinigen en vullen

    Daarna maakt de dakdekker de voeg grondig schoon met een staaldraadborstel om ze vervolgens nat te maken en te vullen met specie. Die specie moet dan eerst een aantal dagen uitharden en drogen eer de professional verder kan.

  3. Primer aanbrengen

    Eens alles uitgedroogd is, brengt de professionele dakdekker een laag speciale primer aan over de voeg die de nieuwe loodslab zal bedekken. Ook die voeg moet uitdrogen, maar deze keer slechts een uurtje.

  4. Loodslab plaatsen en daklood vastzetten

    Tot slot snijdt de expert loodslabben op maat en legt die neer op de betreffende hoek. De overtollige loodslab kan de dakdekker wegsnijden en de rest drukt die stevig aan. Op die manier gaat die verder tot al het dak lood vervangen is.

 

Zelf doen of dakdekker?

Daklood vervangen op zich is niet zo erg moeilijk. Het is vooral belangrijk dat je een dakdekker inschakelt omdat het erg gevaarlijk is om je dak op te gaan zonder de nodige bescherming. Hieronder vind je nog enkele voordelen van een professional inschakelen:

  • Advies op maat: het eerste dat een professionele dakdekker doet, is je dak inspecteren. Op die manier kan die advies geven op maat van jouw specifieke situatie. Ben je gebaat met een herstelling van je daklood? Of dringt een volledige vervanging zich toch eerder op?
  • Snelle en correcte uitvoering: vaklui hebben ervaring met dak lood vervangen. Dankzij hun expertise ben je zeker van een snelle, correcte en vooral een veilige uitvoering van de klus. Je zal amper hinder ondervinden van de werken!
  • Daklood van topkwaliteit: een dakdekker kent het verschil tussen kwalitatieve en minder kwalitatieve loodslabben. Je mag er dan ook van uitgaan dat onze vaklui enkel werken met de meest hoogwaardige materialen en het correcte gereedschap.

 

Alternatief: daklood vervanger

Er hangen ook een aantal nadelen vast aan daklood. Het is namelijk duur in aankoop en kan schadelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn er ook verschillende loodvervangers op de markt. Hieronder zetten we er enkele op een rijtje:

  • Ubiflex loodvervanger: ubiflex is een milieuvriendelijke loodvervanger die helaas slechts verkrijgbaar is in 1 kleur: zwart. Maar ubiflex is een volledig recyclebaar en licht materiaal, waardoor het eenvoudig te verwerken is als daklood.
  • Wakaflex loodvervanger: deze loodvervanger is verkrijgbaar in 4 verschillende kleuren, waardoor je heel wat keuzemogelijkheden hebt. Bovendien is het milieuvriendelijk en niet-giftig. Wakaflex bevat een kleefstrook die meteen hecht aan het materiaal en zorgt voor een naadloze aansluiting.
  • Leadax: leadax heeft dezelfde eigenschappen als traditioneel lood. Alleen is het lichter in gebruik en goedkoper. Bovendien heeft het ook geen schadelijk effect op het milieu.

 

TIP: laat je daklood vervangen door een professional!

Het is niet aangeraden om je daklood zelf te vervangen. Hiervoor moet je namelijk de nodige beschermingsmaatregelen nemen. Voor een professional betaal je dan wel arbeidskosten, maar je krijgt er heel wat voor in ruil: advies op maat, prijzen op maat, kwaliteitsvol daklood, …

Op zoek naar een dakdekker om je daklood te vervangen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van professionals via het offerteformulier hieronder:

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers