Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
123daklek.nl
123daklek.nl
banner image

Daklekkage: oorzaken en oplossingen

Heeft je dak lekkage? Handel dan snel! Hoe langer je wacht met het repareren van een daklekkage, hoe groter de schade wordt. Zeker waterschade brengt flinke kosten met zich mee. Wat de oorzaken en oplossingen kunnen zijn lees je hieronder.

 

 

Oorzaken van daklekkage

Daklekkage

Lekkage kan enorme schade aanrichten. Deze lekkages ontstaan vaak bij leidingen, afvoeren, dakgoten en hoeken. Dit zijn namelijk de zwakke plekken van een dak. Bij een lekkage dien je zo snel mogelijk te handelen, want een klein lek kan al enorme schade brengen. We hebben de 3 meest voorkomende oorzaken op een rij gezet:

 

1. Dakbedekking

Wat zijn de oorzaken van een lekkage bij schuine en platte daken?

  • Schuin dak: bij een schuin dak zijn kapotte dakpannen, dakpannen die niet goed aansluiten of scheuren in dakpannen de mogelijke boosdoeners. Het opsporen van zo’n lek is verreweg van simpel. Het kan namelijk zijn dat het lek ergens anders zit dan waar het water zich ophoopt.
  • Plat dak: in de situatie dat je een plat dak hebt, kan er een lekkage ontstaan bij een slechte afvoer van het regenwater. Door de verschillende weersomstandigheden in ons landje kan zo’n afvoer het zwaar krijgen. Tussen de naden door kan vocht, vorst en ongewenste plantengroei ontstaan. Dit kan leiden tot scheuren en lekkage. De schade kan vaak plaatselijke hersteld worden, bijvoorbeeld met speciale reparatiepasta.

 

2. Daklood

Wanneer het daklood beschadigd of gescheurd is kan er vochtsijpeling ontstaan. Dit kan gebeuren bij schoorstenen en dakkapellen.

 

3. Dakgoot

In het najaar kunnen er vellen bladeren in het dakgoot terecht komen. Als het dan ook nog veel regent kunnen er lekken ontstaan. Maak je dakgoot regelmatig schoon om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

TIP: vermoed je dat je met een daklekkage te maken hebt, maar je bent niet zeker waar het probleem zich precies situeert? Doe dan een beroep op een ervaren dakwerker. Hij kan de situatie beter inschatten door een correcte en professionele diagnose. Kom gratis in contact met een professional.

 

 

Oplossingen voor een daklekkage

Het ligt natuurlijk aan jouw situatie wat voor oplossing je nodig hebt. Bij schade aan de dakpannen kunnen deze eenvoudig worden vervangen. Ook scheuren in daklood kunnen worden opgelost door deze te vervangen. Heb je een lek in een plat dak? Dan brengt een installateur vaak vloeibare dakbedekking aan. Een daklekkage repareren kan dus vaak plaatselijk.

De prijs voor een dakreparatie schommelt tussen de € 20 à 35 per uur (excl. btw & materialen).

LET OP: misschien is de daklekkage niet het enige probleem en is een verdere dakrenovatie noodzakelijk. Misschien is de dakbedekking volledig aan vervanging toe, is de dakconstructie aangetast, … Een grondigere dakrenovatie kan dan soms interessanter zijn dan enkel de daklekkage te laten herstellen. Een dakdekker kan de staat van jouw dak inspecteren en je adviseren over de beste oplossing. Meer info over de mogelijkheden en prijzen lees je op www.mijn-dakdekker.nl/prijs-nieuw-dak.

 

Dakwerken offertes

Vergelijk ervaren dakdekkers actief in jouw regio!

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & bespaar
  • Gespecialiseerde dakdekkers